Pyragas su riešutais ir sūdyta karamele

  Kalėdų laukimas man savaime yra šventė. Nuo pirmosios advento dienos prasideda stebuklingas laikotarpis. Ir nesvarbu, kad apie artėjančias žiemos šventes jau nuo lapkričio mėnesio trimituoja prekybos centrai, tikrasis laukimas aplanko pirmomis gruodžio dienomis. Rodos, visas miestas, visi žmonės ima galvoti tą patį ir, tarsi didžiausi suokalbininkai, šypsosi vieni kitiems aikštėje prie spindinčios eglutės. Ir nesvarbu, kokia ji ar kaip papuošta, svarbiausia, kad ji visų: ir tų, kurių stalas bus nukrautas vaišėmis, ir tų, kurių niekas nelaukia namuose, ir tų, kurie namų visai neturi. Visiems miesto eglutė tampa vienu gražiu simboliu stebuklo, kuris kiekvieną aplanko skirtingai: per tikėjimą, žmogišką šilumą ir meilę, šeimos susibūrimus, nuostabią atmosferą ar, galiausiai, dovanas. Visiems - savi stebuklai, bet jų laukimas būna bendras...
  Taip ir aš imu laukti Kalėdų. Vis tikiuosi ilgiau pasiliekančių snaigių, maišais tempiu mandarinus, po truputį puošiu namus ir pradedu kepinių sezoną. Maži, jaukūs ir prasmingi kasmetiniai Advento ritualai ir malonus rūpestis dėl artėjančių švenčių labai sušildo širdį ir suteikia daug džiaugsmo. Todėl kartais pati sau pagalvoju, kad laukimas yra ne ką mažesnė šventė nei pačios Kalėdos.



  Šįkart tinklaraštyje noriu pasidalinti naujai atrasto pyrago su riešutais ir sūdyta karamele receptu. Trapios tešlos pagrindas vos išlaiko tokią gausybę riešutėlių, įsitaisiusių sodrioje karamelėje... Ir galiu pasakyti, kad šis kepinys susilaukė daug pagyrų iš namiškių ir dabar yra rimtas pretendentas tapti šių metų mūsų kalėdiniu desertu! 






Pyragas su riešutais ir sūdyta karamele

Tešlai 
120g sviesto
250g miltų
1-2 valg šaukštas grietinės
1 kiaušinis
1 valg. šaukštas aliejaus


Įdarui 
350g įvairių riešutų (aš naudojau lazdynų, migdolų ir žemės riešutus, kuriuos prieš tai pakepinau orkaitėje ir nulupau jų luobeles)
170g cukraus
100g sviesto
150g auksaspalvio sirupo
2 kiaušiniai
1 arb. šaukštelis jūros druskos

  1. Pirmiausiai pasiruoškite tešlą: šaltą sviestą supjaustykite gabaliukais ir su pirštais sutrinkite su miltais. Įmuškite kiaušinį, įpilkite aliejaus, įdėkite grietinės ir greitai suminkykite. (Tešla turi sulipti į vientisą gumulą ir nebelipti prie dubens kraštų.)
  2. Susukus tešlos gumulą į maistinė plėvelę, palaikykite apie valandą šaldytuve.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  4. Tešlą iškočiokite ir įtieskite į formą. ( Šįkart aš naudojau 28cm skersmens, nes norėjau žemesnio, bet platesnio pyrago) Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus ir užberkite žirnių/pupų, kad kepant pirmą kartą dugnas nepakiltų. Ir pašaukite 7-10min į orkaitę. 
  5. Įdarui sviestą, cukrų ir auksaspalvį sirupą nuolat maišant pakaitinkite prikaistuvyje ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo kaitros ir leiskite 10min atvėsti.
  6. Į gerai pravėsusią (jokiu būdu ne karštą!) karamelę suberkite druską ir po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius. Suberkite riešutus.
  7. Įdarą paskleiskite ant jau apkepto trapios tešlos pagrindo ir kepkite orkaitėje 25-30min.
  8. Iškepusį atvėsinkite. Dar geriau - palaikykite per naktį. Karamelė turi sustingti.

  • Labai svarbu karamelę atvėsinti, nes įdėjus kiaušinius į karštą, gausite karamelinę kiaušinienę arba kiek kitokios, nei turėtų būti, konsistencijos masę. (Čia aš ir pati kiek paskubėjau, bet bent jau iš klaidos pasimokiau)
  • Kitokiai karamelei galima vietoj kiaušinių įpilti 150ml grietinėlės. (taip pat paskutiniame etape ir karamelei pravėsus)
  • Karamelės galite ir nesūdyti, bet druska labai gerai atsveria saldumą.



Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai