Morkų pyragas su citrininiu graikiško jogurto ir maskarponės kremu

Žinote, kas man labiausiai patinka gaminant? Kai matai, kad kažkieno akys sužiba paragavus pirmą tavo patiekalo kąsnį. Maloniausia visai ne pagyros, kurias kartais žmonės pažeria tiesiog iš mandagumo. Bet nesuvaidintas malonumas, kai ragautojas akimirkai net pamiršta įkvėpti. 


Kai kažką nešuosi į svečius arba kai ruošiu maistą šeimai ir draugams, visuomet tikiuosi, kad kažkam padovanosiu tą nedidelę malonumo kibirkštėlę. O šį savaitgalį, važiuodama į svečius pas vyro tėvus iškepiau morkų pyragą su gaiviu kremu, kuris nepaliko abejingų.

Slaptas ir labai reikalingas šio pyrago ingredientas  apelsinas. Būtinai panaudokite jo žievelę ir sultis, net jei norėsite pakeisti kitas sudedamąsias pyrago dalis. Apelsinas su morkomis ir visa prieskonių puokšte labai dera ir suteikia pyragui nuostabų aromatą.

Taip pat labai gerai, kad šiam pyragui visas sudedamąsias dalis galite rasti net mažiausiose parduotuvėse prie namų. Nereikia nieko ieškoti dideliuose prekybos centruose. O kai ką recepte pakeitę gausite vis kažką naujo  surašiau pasiūlymus po receptu.

Beje, galite pirkti ne jau sumaltus migdolus, o sveikus riešutus ir tada juos rupiai susmulkinti virtuvės kombainu  gausite dar įdomesnę tešlos tekstūrą. 


Morkų pyragas su citrininiu graikiško jogurto ir maskarponės kremu

Tešlai:
280 g minkšto sviesto
200 g cukraus
5 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys
170 g miltų
1 a. šaukštelis kepimo miltelių
90 g maltų migdolų
300 g stambiai sutarkuotų morkų
100 g graikinių riešutų
1 a. šaukštelis su kaupu cinamono
0,5 a. šaukštelio malto imbiero
0,5 a. šaukštelio malto kardamono
0,3 a. šaukštelio maltų gvazdikėlių

Kremui:
250 g maskarponės
5 kupini valg. šaukštai graikiško jogurto
2 valg. šaukštai cukraus pudros
1 citrinos nutarkuota žievelė ir pusės jos sultys

  1. Apvalios 23 cm skersmens skardos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (režimu iš viršaus ir apačios).
  2. Išsukite sviestą su cukrumi, kol jis pabals ir bus purus. Galite apsieiti be mikserio, trinti šaukštu.
  3. Į sviestą dalimis sudėkite kiaušinių trynius, išsukite.
  4. Supilkite apelsinų sultis ir suberkite smulkiai sutarkuotą žievelę.
  5. Į sviesto masę įsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite maltus migdolus ir išmaišykite.
  6. Sudėkite graikinius riešutus (galite juos kiek pasmulkinti), bei stambiai (burokine tarka) sutarkuotas morkas, suberkite prieskonius. Gerai išmaišykite.
  7. Atskirame inde su žiupsniu druskos išplakite baltymus. Juos palengva dalimis įmaišykite į tešlą lengvais judesiais.
  8. Kepkite pyragą apie 50 min. Kai ištrauksite, patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepęs: įbedus į vidurį turėtumėte jį ištraukti neaplipusį tešla.
  9. Iškeptą pyragą iš pradžių aušinkite skardoje, vėliau ištraukę ant grotelių mažiausiai 40 min., kol visiškai atvės.
  10. Kremui suplakite visus ingredientus. Užtepkite jį ant ataušusio pyrago. Galite papuošti jį graikiniais riešutais arba apelsinų cukatomis. 



  • Vietoje išvardytų prieskonių galima dėti du šaukštelius meduolių prieskonių mišinio.
  • Galite į pyrago tešlą dėti ir kitokius riešutus. Taip pat razinų ar smulkintų džiovintų abrikosų. Tik tuomet dėkite mažiau cukraus. Esu ragavusi morkų pyrago su cukruotu imbieru, taip pat puikiai tiko.
  • Maskarponę galite keisti ir kreminiu sūriu arba kremine varške kepiniams.
  • Vietoje citrinos kremui galima naudoti laimą. Užtektų vieno laimo ir jo sulčių.

Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai