Apie sąrašus ir marokietišką vištieną su datulėmis ir kuskusu

  Visi darome vienokius ar kitokius sąrašus: pradedant pirkiniais, baigiant naujametiniais pasižadėjimais. Ilgi ar ne, išpildyti ar tik dalinai, tokie sąrašai egzistuoja ir mano gyvenime. Planuoju, kokias knygas noriu perskaityti ar filmus pažiūrėti, ką privalau padaryti, ką žadu pradėti, ką noriu pagaminti ir kur nukeliauti... Visuomet ilgi ir niekada baigtiniai, sąrašai gyvuoja užrašuose, mintyse ir pažaduose kitiems. Galima sakyti, kad beveik kasdien pabundu su sąrašu galvoje, planuodama, ką reikia, norisi ar būtų galima tądien nuveikti. Ir dažniausiai tai, kas įsiterpia tarp visų planų ar tai, ko suplanuoti nieks negali būna pati įdomiausia dalis. Juk niekada nežinai, gal nuėjęs nusipirkti laikraščio sutiksi seną pažįstamą, o važiuodamas į paskaitas troleibuse numinsi koją savo gyvenimo meilei...
  Sąrašai padeda susidėlioti tam tikrus tikslus, kuriuos nori pasiekti, bet daug įdomiau, nei pats rezultatas, yra tai, kas lieka neužrašyta tame popieriaus lapelyje per Naujuosius ir tai, ko nesitikėjai šįryt išlipęs iš lovos. Kad ir planuodamas, kokias šalis nori pamatyti, kokius objektus tenai aplankysi, niekada nežinai, ką padovanos ta kelionė ir kaip ji pakeis tave...Turbūt, tame ir visas sąrašo grožis - rašai, planuoji ir po kiekvienu žodžiu jau pasislėpęs spurdantis ir nekantrus nuotykis, atsitikimas ar pasakojimo iš kartos į kartą verta istorija. Galbūt todėl ir verta tuos sąrašus pildyti...



  Na, o manajame kelonių sąraše jau kiek laiko yra Marokas. Kol kas neturėdama progos ten nuvažiuoti, rudenį nuėjau į marokietiškos virtuvės kursus. Pasisėmiau žinių, įkvėpimo ir ėmiau dar labiau svajoti apie stebuklingą marokietišką mėtų arbatą ir kvapnaus kuskuso tadžinus... Kol kas galėdama Maroką pasikviesti tik savo virtuvėn, išbandžiau kelis receptus ir vienas iš jų buvo labai vykęs. Tai buvo vištiena su datulėmis ir kuskusu. Šį receptą radau BBC Good Food žurnale, kurį lygiai prieš metus pirkau Londone. Patiekalas buvo priskirtas kategorijai 'everyday', nes nereikalauja nei daug laiko, nei pastangų. Vis dėlto, tikrai negalėsite čia pritaikyti epitetų "įprasta", "kasdieniška" ir "neišraiškinga". Vien kvapai vrtuvėje gali gerokai susukti galvą...


Vištiena su datulėmis ir kuskusu

500g vištienos blauzdelių/šlaunelių
170g kuskuso kruopų
2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
2 svogūnai
4 česnako skiltelės
dviejų citrinų tarkuota žievelė ir vienos citrinos sultys
500ml vištienos sultinio
1 arb. šaukštelis ciamono
1 arb. šaukštelis malto kumino
12 džiovintų arba šviežių datulių
50g migdolų riekelių
ryšelis šviežių petražolių
druskos, pipirų

  1. Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus. Blauzdeles pabarstyti druska ir pipirais ir gerai apkepti įkaitintame aliejuje, kol taps auksinės spalvos, apie 10min.
  2. Į didelį kepimo indą suberti kuskuso kruopas, ant jų uždėti jau apkeptą vištieną.
  3. Svogūnus supjaustyti plonais pusžiedžiais, česnakus - plonais griežinėliais. Įkaitinti šaukštą alyvuogių aliejaus didelėje keptuvėje ir kepti apie 5min kol suminkštės.
  4. Išspausti vienos citrinos sultis, nutarkuoti jos žievelę ir sudėti į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Ten pat pilti sultinį, berti smulkiai supjaustytas datules, kuminą ir cinamoną. Viską užvirti.
  5. Visą keptuvės turinį supilti ant vištienos ir kuskuso, apibarstyti dalimi migdolų.
  6. Kepimo indą uždengti folija ir kepti 180°C orkaitėje 20min.
  7. Patiekti su kapotomis petražolėmis, tarkuota citrinos žievele ir likusiomis migdolų plokštelėmis.



  • Jei nemėgstate datulių, galite pamėginti jas pakeisti razinomis ar džiovintomis spanguolėmis. Visgi, joms gali trūkti saldumo, kurį duoda datulės.


Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai