Saulėtas Jorkšyro varškės pyragas ir strazdanotas Vilnius


Gegužės mėnuo prabėgo akimirksniu. Vienintelis skonis, kurį iš šio laikotarpio galiu prisiminti, yra kavos (gal dar ir vienos kitos nukapsentos ašaros). Rašiau baigiamąjį darbą, o namuose atsidariau nuosavą cappuccino barą: buvau pati sau barista, pati sau ir (labai godi) lankytoja. 


Tądien, kai darbą apsigyniau, išėjau į gatvę ir Vilnius atrodė kitoks, pasikeitęs. Regis, kol aš vaikščiojau visas tas savaites nunarinusi galvą ir susimąsčiusi apie savo bakalaurinį, į miesto gatves įsisuko vasara su pasiutusiais dviratininkais, plazdenančiomis, lengvomis suknelėmis ir gausybe žiedų. Viskas atrodė taip lengva, o likę darbai tokie paprasti ir malonūs...



Pagalvojau sau, kad pagaliau galėsiu grįžti į virtuvę ir vėl bandyti naujus receptus. Tačiau per vestuvių ir kraustymosi rūpesčius dar ilgai to nedariau, nebuvo įkvėpimo. Už tai vakarais po darbo vis žiūrėjau "The Great British Bake Off" ir žavėjausi nuostabiais kepiniais. Taip užsimaniau kažką britiško pagaminti pati ir pagaliau vėl įsijungiau orkaitę.



Dabar noriu pasidalinti išbandytu Jorkšyro varškės pyragu (gal labiau tiktų apibūdinimas varškės tartas). Jį radau brito ("The Great British Bake Off" teisėjo) Paul Hollywood kepinių knygoje "Pies and Puds". Ir, nors paprastai varškės pyragai manęs visai nežavi ir atrodo nuobodūs, šis patraukė dėmesį dėl skonių derinio - rožių vandens ir muskato. 
    Šio pyrago - o gal reikėtų sakyti senovinio cheesecake'o - receptas labai tradicinis, atkeliavęs dar iš XVII a. Tokie varškės pyragai būdavo kepami per Sekmines, kai puotaudavo ir linksmindavosi daugybė Jorkšyro grafystės kaimų. 
    Dėl kiaušinių trynių šis varškės pyragas išėjo ryškiai geltonas ir labai saulėtas. Vien dėl to verta jį kepti lietingą dieną - nušvinta visa virtuvė. 



Jorkšyro varškės pyragas su rožių vandeniu ir razinomis

Tešlai

150 g miltų
2 valg. šaukštai cukraus pudros
75 g šalto sviesto
1 kiaušinio trynys
0,5 valg. šaukšto citrinų sulčių
1 valg. šaukštas labai šalto vandens

Įdarui

50 g cukraus pudros
225 g kepinių varškės
2 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
Nutarkuota vienos citrinos žievelė
1 arb. šaukštelis rožių vandens
25 g ištirpinto sviesto
50 g razinų ( arba džiovintų juodųjų serbentų/spanguolių)
0,5 arb. šaukštelio malto muskato

  1. Tešlai sumaišykite miltus su cukraus pudra. Supjaustykite sviestą kubeliais ir sudėkite į miltus. trinkite pirštais, kol masė pavirs rupiais trupiniais.
  2. Sumaišykite kiaušinio trynį su citrinos sultimis ir vandeniu. Miltų ir sviesto mišinyje padarykite duobelę ir supilkite į ją plakinį. Lengvai paminkykite (jei atrodo per sausa, įpilkite dar šlakelį vandens) . Kai tešla pradės lipti - suformuokite kamuolį, susukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą bent 15 minučių. 
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Ištepkite sviestu 20 cm skersmens apvalią skardą.
  4. Atšaldytą tešlą iškočiokite ant lengvai miltuoto paviršiaus. Lakšto storis turi būti maždaug 3 mm. Išklokite tešla paruoštą skardą ir subadykite jos pagrindą šakute.
  5. Ant tešlos dėkite kepimo popieriaus lapą ir priberkite specialių kepimo rutuliukų ar paprasčiausių žirnių/pupelių arba lęšių. Kepkite 15 min.
  6. Vėliau nuimkite kepimo popierių su pupelėmis ar žirniais ir pakepkite dar 8 min.
  7. Sumažinkite karštį iki 180°C
  8. Įdarui suplakite varškę su cukraus pudra iki vientisos konsistencijos. Po vieną įplakite kiaušinius ir trynius. Sudėkite citrinų žieveles, rožių vandenį, tirpintą sviestą ir muskatą. įmaišykite džiovintas razinas
  9. Supilkite įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite 20 min., kol sutvirtės. 
  10. Iškepusį visiškai atvėsinkite ir tik tada išimkite iš skardos.





  • Rožių vanduo ir muskatas - klasikinis Jorkšyro pyrago įdaro skonių derinys. Neišsigąskite dėl rožių - skonis nebus kaip muilo ar kvepalų. Susijungęs su muskato ir citrinų žievelių skoniais, rožių vanduo būna labai subtilus ir net sunkiai atpažįstamas.
  • Rožių vandens galima įsigyti ekologiškų prekių ir prieskonių parduotuvėse. Svarbu žiūrėti, kad jis būtų be jokių priedų. T.y. tinkamas desertams, o ne makiažui valyti. :)
  • Pyragą gaminau su kepinių varške (nuotr. viršuje). Ji švelnios, kreminės tekstūros, labai tinka tokiems pyragams. Jei tokios nerasite, galima naudoti paprastą varškę, bet verčiau ją pertrinti per sietelį.
  • Tradicinis Jorkšyro varškės pyragas būna su juodaisiais serbentais. Juos keičiau razinomis. Taip pat galima pabandyti dėti džiovintas spanguoles ar vyšnias.

Komentarai

  1. Man rašant baigiamąjį buvo panašiai - kava liejosi upeliais.. Gal net kriokliais, nes namie buvo net 2 nescafe kavos aparatai - vienas mano kambariokės tėvų, o kitas mano mažiukas, gautas dovanų - tai juokėmės, kad iš tikrųjų galėtume kavinę atidaryt kokią, gal tada nei to darbo rašyt nereiktų :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai