Idėja dovanai: sausainiai su persimonais ir kalėdiniais prieskoniais

   Tarp visų darbų, kurių niekaip nemažėja, tarp dienų, kurios baigiasi nespėjusios prasidėti, ieškau laisvų minučių savo Virtuvės teatrui ir tikram Kalėdų laukimui. Jau iškepiau kelias dešimtis meduolių eglutei papuošti, pradedu planuoti, ką reikės dėti ant šventinio stalo, ir galvoju apie dovanas artimiesiems. Pastarosios tampa nelengva užduotim ir galvos skausmu, kai dienų lieka vis mažiau. Laiko nėra tiek daug, kad galėtum ramia širdimi visą dieną grūstis su minia kitų tokių pat ieškotojų... Bet vis dėlto, jei norisi padovanoti kažką nuoširdaus, parodyti, kad apie tą žmogų pagalvojai, nebūtina išleisti krūvos pinigų daiktams. Iš beprotiško lakstymo po parduotuves ir nusivylimo, galima išsisukti gaminant dovanas namie. Žinoma, įmantrių rankdarbių dabar pradėti nesiūlau, bet iškepti sausainių ar išvirti džemo tikrai galima. Ir pastangos bus įvertintos, ir patys galėsite atsipalaiduoti savo virtuvėje.

            


   Vienu iš receptų, galinčių išgelbėti kad ir paskutinę minutę, ir noriu pasidalinti. Šie avižiniai sausainiai su persimonais ir kalėdiniais prieskoniais pagaminami labai lengvai ir greitai. Iškepsite dvi nemažas skardas ir galėsite apdovanoti ne vieną brangų žmogų. Persimonai, kuriais užverstos mūsų parduotuvės šaltuoju laikotarpiu, labai gerai tinka su cinamonu, muskatu ir gvazdikėliais. Šie iš Kinijos kilę vaisiai turi daug gerų maistinių savybių, kaip ir avižos, kurias jau gyriau įraše apie pusryčių batonėlius, todėl tokius sausainius įvertins ir saldumynų vengiantys artimieji. 



   Aš ir pati, atradusi šių sausainių idėją viename tinklaraštyje, buvau labai maloniai nustebinta. Jie išėjo traškūs iš išorės ir minkšti viduje, kvepėjo Kalėdomis, o persimonai dar ir suteikė gaivumo. Puiki alternatyva įprastiems meduoliukams, cinamoniniams, šokoladiniams ar sviestiniams sausainiams, kuriuos kepiau metai iš metų. Derinys naujas ir tikrai vykęs.




Sausainiai su persimonais ir kalėdiniais prieskoniais
180g miltų
150g rudojo cukraus
80g sviesto
150g avižų dribsnių 
1 kiaušinis
1/2 arb. šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arb. šaukštelio druskos
1 arb. šaukštelis cinamono
1/4 arb. šaukštelio malto muskato
1/2 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių
2-3 prinokę persimonai
sauja riešutų (jei norisi)

  1. Miltus išsijoti su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Suberti cukrų
  2. Sviestą smulkiais gabalėliais įpjaustyti į miltų masę ir viską sutrinti tarp pirštų iki rupių trupinių.
  3. Įmušti kiaušinį, suberti avižų dribsnius, nedideliais kubeliais supjaustytus persimonus ir riešutus.
  4. Viską gerai išmaišyti ir suformavus nedidelius kamuoliukus dėti ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, paliekant tarp jų tarpus, nes kepdami sausainiai plėsis.
  5. Kepti 15-20min. 175°C orkaitėje.




Komentarai

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai