Gastrolės: Berlynas


  Kartais būna, kad lagaminas prašyte prašosi būti pripildomas, o kelionės planas gimsta beveik akimirksniu. Pagriebi pirmą pasitaikiusią laisvą akimirką už ūsų ir išleki. Be pasiruošimo ceremonijų ir tik trumpam, bet įspūdžių parsiveži galybę… Savuosius šįkart rinkau Berlyne.
    Kadangi tai toli gražu nebuvo mano pirmasis pasimatymas su šiuo miestu, jaudintis, galvoti, koks jis bus ir kaip  atrodys, nebereikėjo. Pasitiko pasipuošęs pavasario žiedais ir iškart atsiskleidė visais savo kontrastais ir spalvomis. Čia, kultūrų margumyne, daugeliui lengva rasti savo vietą. Kartais net pamiršti, kad esi tik trumpam užklydęs turistas. Jei tik nesipriešini, Berlynas greitai sugeba įsukti į savo ritmą... Todėl šįkart, neturėdama jokio konkretaus plano, daviau ranką Berlynui ir  leidau jam pačiam rodyti kelią.

 

  Metro yra patogiausias būdas judėti nuo taško iki taško. Jei aplink tą tašką dar norisi pasukti ratus, galima vaikščioti pėstute arba pasitelkti į pagalbą dviračius, kuriais važinėti Berlyne sudarytos labai geros sąlygos. Pasirinkome pirmą variantą ir tyrinėjome rajoną po rajono vis prisėsdami kur nors pailsinti kojas, išgerti kavos, užkąsti ar apžiūrėti kažką, už ko užkliūdavo akys. Tikrai niekur  niekuomet neverta apsiriboti vien turistiniais objektais. Dauguma geriausių kelionių prisiminimų sukuriami ne tarp šimtų spragsinčių fotoaparatų, o per savus atradimus. 
  Jei norėsite pasivaikščioti ir patyrinėti rajonus, verta nuvažiuoti į madingą Prenzlauer Berg, kuriame įsikūręs Mauerpark (liet. Sienos parkas). Jame, prie žymiosios sienos likučių, yra nemaža žalioji erdvė, o sekmadieniais veikia didelis ir įdomių radinių pilnas blusų turgus, koncertuoja muzikos grupės. Šiame rajone (kaip ir daug kur Berlyne) tiesiog klesti geros kavos kultūra, todėl lengva aptikti jaukių vietų kvapnios kavos puodeliui. Kreuzberg rajone galima rasti daug gerų barų, pamatyti įdomių gatvės meno eksponatų ir išbandyti berlyniečių pamėgto gero gatvės maisto. Įdomu pasivaikščioti Neukölln rajone. Čia gyvena didžiulė turkų bendruomenė, yra įsikūręs turkiškas turgus, o buvęs oro uostas Tempelhof yra virtęs parku ir festivalių vieta. Šiame rajone taip pat netrūksta mažulyčių jaukių kavinukių, žalių erdvių. Mitte rajone įsikūrę ne tik žymiausi Berlyno simboliai (Brandenburgo vartai, katedra ir kt.), bet ir daug gerų vietų pavalgyti bei įdomių parduotuvių pirkiniams (aplink Hackescher Markt). Nors viskas neišvardyta, sustosiu čia ir paliksiu vietos saviems atradimams. Metas pakalbėti apie maistą.


   Berlyne veikia gausybė gero maisto įstaigų. Virtuvių, kainų ir stiliaus įvairovėje patenkinamas kiekvieno skonis. Tai puiki proga išmėginti gerų egzotiškesnių virtuvių patiekalų. Vokiškos gastronominės autentikos ragavusi šalies glūdumoje, iš Berlyno tikėjausi daug malonių kulinarinių staigmenų, naujų skonių ir gero pietryčių ir pietų Azijos maisto, kurį taip mėgstu. Likau nenusivylusi.
   Azijietiško maisto per šią kelionę teko paragauti nemažai. Lengvas, maistingas ir sprogte sprogstantis skoniais pietryčių Azijos stalas visuomet atrodo viliojančiai. Geras pavyzdys yra daugelio apdainuotas Monsieur Vuong restoranas siūlantis nuostabų vietnamietišką maistą. Vieną kartą prieš dvejus metus išmėginusi šią vietą, buvau tikra, kad reikia grįžti dar kartą. Šviežumas ir produktų kokybė išskirtinė. Meniu siūlo kelių rūšių karius, vietnamietiškus koldūnus, suktinukus, Pho sriubą, vaisių kokteilius (ypač skanus yra trintų mangų ir kokosų pieno) ir keletą desertų. Kitas vietnamietiškas restoranas pavadinimu Saigon and more kiek mažiau nušlifuoto stiliaus, neįspūdingo interjero, bet maistą gaminą skanų. Čia itin geri makaronų patiekalai, ypač bun bo xao xa jautiena ant ryžių makaronų. Šiame restorane galima paragauti ir įvairių vietnamietiškų užkandžių (ryžių popieriaus suktinukų spring rolls ir summer rolls, wan-tan koldūnų, krupuk traškučių), kurie patiekiami su šiltu žemės riešutų padažu. Kitas pietryčių Azijos, o tiksliau tajų ir indoneziečių, virtuvės restoranas yra Transit. Čia verta pasiimti keletą mažų patiekaliukų, kurie kainuoja po 3 eurus ir išmėginti daugiau skonių. Restoranas siūlo kelių rūšių salotas, įvairius suktinukus, karius, mažus mėsos ir žuvies patiekaliukus įvairiuose padažuose (slyvų, laimo, kokosų pieno ir kt.).  Dar ir dabar, berašant, seilė tįsta pagalvojus...


   Nenumaldomo vidurnakčio alkio prispirti, atradome dar du gerus restoranėlius prie pat vietos, kurioje gyvenome. Vieną - indišką, kitą - izraelietišką. Pastarasis, pavadinimu Feinberg's gamina vieną skaniausių mano valgytų (čia gali būti ir tas nenumaldomas alkis kaltas) humusų ir puikius falafelius. Na, o indiškas Maharadscha, kaip vėliau pasirodė, dažnai laikomas vienu geriausių šios virtuvės restoranų Berlyne. Čia dirba patys šeimininkai, neretai pavalgyti ateina ir indų šeimos. Skoniai nepakartojami, dėmesys klientui išskirtinis. Jautiesi it gautum daugiau, nei sumoki.
  Nors mano minėti restoranai yra sąlyginai nebrangūs, alternatyva taupantiems yra gatvės maistas. Dažnai aptiksite kioskelius siūlančius vokišką patiekalą currywurst - dešreles skendinčias pomidorų padaže sumaišytame su kario prieskoniais. Toks vokiškas šedevras pateikiamas su skrudintomis bulvytėmis, ant kurių dar nepagailint užtėškiama majonezo ir suvalgomas stovint prie pačių kioskelių. Jei atvirai, labai sužavėta nelikau. Kažkaip sunkiai skyniausi per tą padažų jūrą ir nelabai mėgavausi. Tuo tarpu vyriškoji tandemo pusė kitą dieną jau svajojo apie antrą porciją... Žodžiu, poros eurų vertą patiekalą verčiau paragaukite patys ir nuspręskite, kokie jausmai apima valgant tokią vokišką autentiką. Geriausios man žinomos vietos tam reikalui yra Curry36 (kur mes ir buvome) bei Konnopke's, kur currywurst ėjo ragauti pats A. Bourdain.
  Kitas, legendinis ir vis dar kultinis, sprendžiant iš išsirikiavusios eilės, yra Mustafa's Gemüse Kebap. Ir čia ne koks padažas su kopūstais lavaše, o pačių kepta duona, su turkiškais prieskoniais paruošta vištiena, šviežios ir keptos daržovės, jogurtas, feta ir viskas apšlakstoma citrinų sultimis. Nuostabu. Jau keleri metai prie šio kioskelio rikiuojasi eilės, žmonės kantriai laukia maisto, nors vietų nusipirkti kebabą Berlyne yra daugybė. Tai tikrai didelis įvertinimas. Priklausomai nuo dienos meto, kuriuo ateisite, gali tekti kiek palūkėti, bet tikrai verta. Kaina svyruoja nuo 2,80 iki 4 eurų, o pasisotini ilgam.


   Galiausiai, negaliu nepaminėti kavos. Trečioji kavos banga čia smarkiai įsisiūbavusi. Daug mažų kavinių skrudina pupeles patys, jose galima išbandyti ne vieną kavos rūšį, siūlomi nauji gėrimo paruošimo būdai (jau ir Lietuvoje ne vienoje vietoje kavą gali paruošti su Chemex kavinuku ar Hario v60). Paklausus, baristos mielai papasakos iš kur pupelės kilusios, kuo skiriasi, kaip skrudintos, kokio skonio ir kaip geriausiai jas galima paruošti. Kava, kaip ir vynas, gali atskleisti itin subtilias skonio natas, tokias kaip gėlių, citrusinių vaisių, raudonų uogų. Tokia kava kalba pati už save, jai nereikia sirupo ir grietinėlės puošmenų, kurios tik užgožtų skonio profilį. Tie laikai Berlyne praėjo. Čia mėgaujiesi gėrimu be sintetinių pagražinimų, puodelyje nėra nieko nereikalingo, tik grynas malonumas ir pagarba produktui.
  Mitte rajone įsikurusi The Barn yra vienas geriausių naujosios kavos kultūros pavyzdžių.  Tiesiogiai bendradarbiaudami su smulkiaisiais kavos ūkiais jie atsirenka itin aukštos kokybės kavos pupeles, vėliau jas patys skrudina, pardavinėja savuosius mišinius. Visos pieniškos kavos, kaip ir visose trečiosios kartos kavinėse, daromos su ekologišku pienu. Žodžiu, kokybė nuo pradžių iki galo. The Barn siūlo ir savo naminių skanėstų bei teikia galimybę įsigyti visų modernių kavos ruošimo aparatėlių.
 Kita gera vieta buvo Five Elephant, kurią atradome slėpdamiesi nuo lietaus. Rami ir jauki kavinukė taip pat siūlo savo pačių atrinktas kavos pupeles. Čia gali paragauti ir jų pyragų: burnoje tirpstančio cheesecake, šokoladinio pyrago su avietėmis ir kitų. Antraip nei daugumoje kavinių, čia nepastebėsi ant stalų išrikiuotos kompiuterių eilės. Čia specialiai nėra wi-fi ir kabo ženklas, kad žmonės su kompiuteriais turėtų pereiti į galinę salę. Ši vieta skirta bendravimui, atsipalaidavimui ir mėgavimuisi kava. Per daug meilės ir pastangų sudėta į kiekvieną pupelę, kad kavą išmauktum spoksodamas į ekraną. 
  Jaukią kavinę atradome vaikštinėdami Prenzlauer Berg rajone. Čia tikrai rasite ne vieną gerą vietą kavai. Pasivaikščiokite gatvėmis, kažkas tikrai patrauks akį. Viename kelionių gide rašoma, kad būtent šiame rajone gyvuoja latte macchiato kultūra. Mūsų aplankytoje vietoje Nothaft + Seidel ne tik ruošiama puiki kava bet ir galima skaniai užkąsti. Yra kelių rūšių sumuštinių su kokybiškais produktais, sūrio pyragas ir labai skanūs morkų keksiukai. 
  Labai patariu pasinaudoti proga ir išbandyti su meile ir išmanymu ruoštos kokybiškos kavos. Aplenkite Starbucks ir nueikite pasėdėti arba į vieną iš mano aprašytų vietų, arba dar pasižvalgykite šiame puslapyje. Puodelis kainuos pigiau nei minėtame masiniame tinkle, o kokybė ir patirtis bus daug kartų geresnė.


  Tokie mano įspūdžiai iš Berlyno. Ką gali žinoti, gal kada bus ir "Gastrolės: Berlynas II" įrašas, kur galėsiu papasakoti apie dar kitas atrastas vietas... Liko neištirti kitų šalių virtuvių restoranai, begalė jaukių kavinukių, savo eilės galbūt kažkada sulauks ir fine dining vietos. O kol kas čia sugulė šviežiausi įspūdžiai apie tai, kuo gyvenau šias kelias dienas, kas man buvo įdomiausia, skaniausia ir įsimintiniausia. Labai tikiuosi, kad viena ar kita mano nuoroda kažkam pravers. Tuo tarpu Berlynui sakau: "Iki pasimatymo!"

Komentarai

  1. Šaunus jūsų įrašas, bei pati kelionė į Berlyną. Aš taip pat, kaip būna pigios kelionės į Berlyną vykstu ten. Lankiausi ten jau ne vieną ir ne du kartus. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai