Mano pusryčių granola ir namų jausmas

Kai rudenį persikrausčiau į naują būstą, pirmą savaitę, o gal ir ilgiau, jaučiausi kaip nesava. Atrodė, kad gyvenau kažkur tarp ten ir čia - tarp senųjų namų ir naujųjų. Ilgėjausi ankstesnio būsto, bet jis jau nebeatrodė savas, o su naujuoju dar nebuvau susigyvenusi, čia man dar nebuvo namai. Tuo metu buvo dingęs tas pirmykštis saugumo jausmas: kai vakare grįžti į pažįstamą erdvę ir užsiimi savais ritualais, kai turi savo tvarką ir savo netvarką, savo prisiminimus.



  Kai papasakojau apie tai savo mamai ir močiutei - moterims, kurios turbūt ir skylėtą palapinę sugebėtų paversti jaukiausiais namais - jos abi sakė tą patį: kai pradėsi gaminti, imsi daryti tai, ką taip mėgsti, namų jausmas ateis savaime. Ir aš pradėjau. Ir pradėjau nuo to, su kuo pati užaugau, ką valgydavau savo senelių, savo tėvų namuose, gaminau ir tai, ką mažiukas valgė mano vyras. Ir kai po varškėtukų, sriubyčių, blynukų, troškinukų ir kotletukų maratono vieną vakarą pakvipo obuolių pyragu, supratau, kad naujas būstas tapo namais. 



  Nuo to laiko jau vėl ekperimentuoju virtuvėje ir, kai tik turiu laiko, išbandau visokius naujus receptus. Pastaruoju metu mėginu atrasti lengvų, greitai pagaminamų ir maistingų pusryčių receptą.  (Gal turit pasiūlymų?) Bet kol kas mano rytai dažniausiai vis dar prasideda paskubomis sumestu ir banaliu granolos, vaisių  bei graikiško jogurto deriniu.

  Jei ir jūs mėgstate granolą - siūlau jos pasigaminti namuose. Nors parduotuvių lentynos lūžta nuo visokių rūšių granolos, dribsnių, sausų pusryčių, grūdų ir grūdėlių, namuose pagaminta granola tikrai bus skanesnė, sveikesnė ir suteiks daugiau džiaugsmo. Galėsite patys kontroliuoti joje esantį cukraus kiekį, pasirinkti, kokius grūdų dribsnius, sėklas, riešutus ir uogas naudojate, o viską pagaminsite labai lengvai ir greitai. 




Mano granola

300 g trijų grūdų (avižinių, kvietinių, miežinių) dribsnių
200 g sėklų ir riešutų.
(Aš naudojau: 30 g luptų skaldytų migdolų, 50 g neluptų migdolų riešutų, 20 g aguonų 40 g linų sėmenų 50 g moliūgų ir saulėgrąžų sėklų mišinio 10g chia sėklų)
5 kupini valg. šaukštai medaus/ klevų sirupo
5-6 kupini valg. šaukštai kokosų aliejaus
1 arb. šaukštas malto cinamono
1 arb. šaukštas malto imbiero
0,5 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina)
100 g džiovintų spanguolių
80 g džiovintų juodųjų serbentų
žiupsnis jūros druskos, žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų


  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C.
  2. Grūdų dribsnius sumaišykite su riešutais ir sėklomis. (Džiovintų uogų kol kas dėti nereikia)
  3. Į nedidelį puodelį sudėkite kokosų aliejų, medų, vanilės ekstraktą, cinamoną, imbierą, druską ir pipirus. Maišydami šiek tiek pakaitinkite ant mažos ugnies, kol kokosų aliejus ištirps ir viskas susimaišys.
  4. Pašildytą medaus, aliejaus ir prieskonių mišinį užpilkite ant dribsnių, sėklų ir riešutų. Gerai išmaišykite.
  5. Didelę skardą ištieskite kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai paskleiskite visą mišinį.
  6. Kepkite orkaitėje maždaug 40 min., kol dribsniai taps auksinės spalvos. Būtinai kas 10 min. pamaišykite mišinį, kad dribsniai ir sėklos tolygiai apkeptų.
  7. Iškepusį mišinį atvėsinkite. Vėsdama granola taps traški.
  8. Kai visiškai atvės, sumaišykite su džiovintomis uogomis ir suberkite į sandarius indelius.


  • Taip paruoštą granolą sandariuose indeliuose galima laikyti iki mėnesio.
  • Granolą skanu valgyti su jogurtu, pienu. Taip pat galima barstyti ant keksiukų ar pyragų viršaus. Skanu valgyti ir vieną, kaip užkandį.
  • Su granola galima pasidaryti sluoksniuotą desertą: į nedidelio indelio dugną dėkite kelis šaukštus mėgstamos uogienės (geriausiai rūgštesnės) arba supjaustytų vaisių/uogų, sluoksnį natūralaus ar graikiško jogurto ir užbarstykite dribsnių.
  • Kai darau granolą, aš naudoju trijų arba penkių grūdų dribsnius. Tačiau tikrai galite naudoti ir vien tik avižinius dribsnius. Ar kitokius grūdų dribsnius ar jų mišinius, jei tik mėgstate. Jų pasirinkimas parduotuvėse dabar didelis.
  • Kokosų aliejų granolai naudoju dėl neutralaus skonio ir gerų jo maistinių savybių. Tačiau tikrai galite naudoti ir alyvuogių aliejų, šį receptą kažkada bandžiau ir su juo - buvo taip pat skanu.
  • Kaip siūlau recepte, galite bandyti vietoj medaus naudoti klevų sirupą. Manau, taip pat tiktų ir agavų sirupas.
  • Jokio cukraus papildomai dėti tikrai nereikia, nes saldumas atsiras nuo medaus ir uogų. O jei norite mažiau saldžios granolos - naudokite tik sėklas ir riešutus bei šiek tiek sumažinkite medaus kiekį.

Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai