Turkiški cukinijų blynai su feta, žolelėmis ir jogurto padažu

Rugsėjo pradžia tokia turtinga – pripildo namus sodo ir daržo gėrybių. Į darbą vis kažkas atsineša obuolių ar savo kepto pyrago. Prasideda pats darbymetis tiems, kurie praėjusią vasarą bando uždaryti į stiklainiukus.



O mes šiomis dienomis juokaujame, kad namuose turim tris šunis – kavalieriaus karaliaus Karolio spanielę Tūtą ir dvi taksiuko dydžio močiutės užaugintas cukinijas. Pastarosios augintinės namie taip neišdykauja, bet man ilgai kėlė galvos skausmą: ką naujo su jomis nuveikus?

Mano klasikiniame repertuare visuomet būna cukinijų apkepas su rūkytu varškės sūriu. Gerai ištobulintas, bet pabodęs.

Mažytes cukinijas galima įdaryti malta ar kapota mėsa su daugybe žolelių, prieskonių arba kruopomis. Bet šios cukinijos – ne tos svorio kategorijos.

Galiūnes cukinijas paprastai dedu į troškinius, į sriubas dėl tirštumo, darau su jomis padažą makaronams, kepu blynus su pilno grūdo miltais.

Apskritai nesaldiems blynams jaučiu silpnybę. Tad kai senoje užrašų knygelėje radau įkištą sulankstytą lapą su turkiško stiliaus cukinijų blynų receptu iš "The New York Times", labai ilgai nedvejojau.

Traškūs iš išorės, minkšti viduje. Su daug žolelių. O dar kai pakepusi feta blyno viduje lydosi į kremą... pasaka. Nieko panašaus į tuos gličius beskonius cukinijų blynus, kurių nesinori net ir prisiminti.



Turkiški cukinijų blynai su feta, žolelėmis ir jogurto padažu

Tešlai:
Viena didelė arba trys vidutinės cukinijos (sutarkavus, bet nenusunkus išėjo apie 700 g)
100 g fetos (ir papildomai pabarstyti ant viršaus)
3 dideli kiaušiniai
apie 70 g miltų
3-4 valg. šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
dosni sauja smulkintų šviežių krapų
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
druskos
grūstų pipirų

Padažui:
Didelis indelis graikiško arba natūralaus jogurto
Skiltelė česnako
Mažas šviežias agurkas (nebūtina)
druskos
  1.  Cukiniją sutarkuokite smulkia burokinė tarka. Sudėkite į sietelį, užberkite pusę arbatinio šaukštelio druskos ir palikite penkias minutes nusivarvėti. Tada tarkius rankomis sugniaužykite, kad išsunktumėte kiek įmanoma daugiau skysčio. Galima sudėti į virtuvinį rankšluostį ir gerai nugręžti.
  2. Tris kiaušinius lengvai išplakite, su šakute įmaišykite į cukinijų tarkius.
  3. Sudėkite miltus, sutrupintą fetą, susmulkintas žoleles, šaukštą aliejaus, pusę arbatinio šaukštelio druskos, dosniai grūstų pipirų.
  4. Į keptuvę įpilkite du valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus, jį gerai įkaitinkite ir kepkite blynus, kol taps auksinės spalvos iš abiejų pusių.
  5. Padažui į jogurtą sudėkite grūstą česnako skiltelę, druską. Galite įdėti ir smulkiai sutarkuotą šviežią agurką.
  6. Patiekite ant viršaus užbarstę žolelių ir užtrupinę fetos.



  • Pirmasis recepto žingsnis yra ypač svarbus. Nes tik gerai nusunkus cukinijas įmanoma iškepti iš išorės traškius blynelius. Nepagailėkite jėgų ir kantrybės.
  • Jei įtarkuosite į padažą agurko, jis primins tzatziki, bus gaivesnis.


Komentarai

  1. The best as tiesiog addictive esu for them.super easy ir laaaaabai skanu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kepu laaaaasabai daznai ir naudoju kai kaaaaa

    AtsakytiPanaikinti
  3. Toks paprastas, bet toks puikus atradimas. Labai mėgstame cukinijų blynelius, bet su feta patiko dar labiau, o ypač vyrui :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai