Rudeniniai pasivaikščiojimai ir šildantis burokėlių risotto



  Ruduo įsisuko visur: tarp medžių šakų, pirštų ir minčių. Per kasdieninius darbus ir rūpesčius nė nepastebėjau, kaip tyliai tyliai į spintos priekį atsikraustė šilti megztukai, palto kišenėse įsikūrė pirštinės, arbatinuke ėmė nuolat virti vanduo, o medžiai kitapus lango sprogte susprogo spalvomis. 


  Norėjau sustabdyti visas gražias akimirkas ir sudėlioti į mažutes prisiminimų dėžutes, išsaugoti kitoms dienoms. Taigi, įsikibau į mylimą, nuo rudens vėjo kiek sužvarbusią ranką ir leidausi į vieną gražiausių pasivaikščiojimų gyvenime. Kiekvienas žingsnis buvo atradimas. Po kojomis čežėjo lapai, o tirštą tylą pertraukdavo tik paukščiai ar karts nuo karto prasiirianti valtis. Buvo beprotiškai jauku ir ramu. Delne dar stipriau suspaudžiau jo ranką ir jaučiausi be galo laiminga.

  
R. Kvintas "Mergaitė"

  Siūlau ir Jums leistis į rudeninius pasivaikščiojimus, kol dar ne per šalta ir vėjas nenudraskė medžių šakų. O kai grįšite - pasigaminkite šį risotto su burokėliais ir ožkos sūriu, kurio idėją radau savo mėgstamame maisto bloge. Kol mediniu šaukštu maišysite ryžius, ir pirštai sušils, ir namai prisipildys jaukių kvapų.




Risotto su burokėliais ir ožkų sūriu 

50g sviesto
2 burokėliai
1 didesnis svogūnas
250ml arborio rūšies ryžių
750ml vištienos ar daržovių sultinio 
3-4 šaukštai sauso balto vyno
druskos, pipirų
Patiekti: 
šviežios rukolos lapelių
minkšto ožkos sūrio

  1. Svogūnus smulkiai sukapokite, burokėlius supjaustykite kuo mažesniais kubeliais.
  2. Didesniame puode su storu dugnu ištirpinkite sviestą ir ant vidutinės ugnies apkepinkite svogūnus ir burokėlius, kol pirmieji suminkštės.
  3. Atskirame puode užkaiskite sultinį. Jis turi būti karštas viso proceso metu.
  4. Į puodą su burokėliais ir svogūnais sudėkite ryžius, įpilkite vyno ir sumažinkite kaitrą.
  5. Kai ryžiai sugers vyną, supilkite trečdalį sultinio ir nuolat maišykite. Kai ir šis bus sugertas, procesą kartokite, kol sultinio neliks.
  6. Supylus visą sultinį, palikite puodą atidengtą pavirti keliolika minučių, kol ryžiai ir burokėliai suminkštės.
  7. Įberkite druskos, pipirų.
  8. Lėkštėje dėkite saują  rukolos, ant jos - išvirtą daugiaryžį ir ožkos sūrio gabalėlius.


Ryžių rušis čia atlieka labai svarbų vaidmenį. Jei norite kreminės tekstūros risotto ir vos vienas prie kito limpančių ryžių, rinkitės trumpučius apvalokus arborio, kurių randu net mažutėse parduotuvėlėse. 





Citrina padės, jei norėsite atsverti burokėlių saldumą. Įspauskite šiek tiek jos sulčių pabaigoje.

Sultinį geriau rinktis išsivirtą namuose. Deja, laiko tam yra retai, taigi, jei pirksite parduotuvėje, rinkitės kuo natūralesnį, ekologišką sultinį ar jo kubelius.


Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai