Apelsinų sultyse marinuota vištiena, guacamole ir pavėluotas kepsnių sezono atidarymas

  Nežinau, kas bėgo per dienas greičiau - aš ar birželis. Kartu skubėjom tarp raudonuojančių uogų, per balas, per slidžias Vilniaus senamiesčio plyteles, tarp pamišusių dviratininkų, tarp bibliotekos knygų lentynų, tarp draugų, tarp naujų žmonių, tarp teksto eilučių, tarp žodžių...
  Stabtelėjau tik tada, kai buvo likę paskutiniai birželio trupiniai. Pagaliau šviečiant saulei godžiai juos žėriausi į delnus: skyniau paskutines braškes, atidariau lauko kepsnių sezoną ir, pasitiesusi pledą ant žolės, katiniškai mėgavausi laisvomis akimirkomis.



  Visuomet atostogoms turiu knygų, filmų ir patiekalų, kuriuos planuoju pagaminti sąrašėlius. Jie susikaupia per visus metus. Per tą laiką atsidedu aptiktus receptus braškių, vaisių, miško grybų, pomidorų sezonui, po to jų karštligiškai ieškau ir, aišku, neberandu. 
  Taip buvo ir šį savaitgalį, kai norėjau kažkaip įdomiau pamarinuoti vištieną lauko kepsniams. Perverčiau visas savo knygas, išnaršiau padrikas receptų skiaučių krūvas ir viskas veltui. Ieškoto recepto neradau, o jokie kiti kulinariniai pasiūlymai nesugundė.
  Galiausiai, nusprendžiau mėsą paruošti su produktais, kurie tuo metu buvo šaldytuve. Truputis apelsinų sulčių, truputis rūkytos paprikos ir truputis cinamono... Viską maišiau pagal intuiciją ir galiu pasigirti, kad skonis tikrai nenuvylė. Sugaišau labai nedaug laiko, o maistas nukėlė kažkur į Pietų Ameriką.
  Galiausiai, tolimiausiame šaldytuvo kampe radau dar ir avokadą, iš kurio sutryniau gaivią guacamole. Tai buvo pirmas kartas, kai ją valgiau ne kaip užkandį, o kaip padažą prie lauko kepsnių. Prie apelsinų sultyse marinuotos vištienos guacamole tiko kuo puikiausiai.



Apelsinų sultyse marinuota vištiena

500g vištienos krūtinėlės ar šlaunelių mėsos
1 mažas/ pusė didelio sultingo apelsino
pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
pusė šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
pusė šaukštelio cinamono
geras žiupsnis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

  1. Vištieną supjaustykite daugmaž vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Išspauskite apelsino sultis, sumaišykite su visais prieskoniais, druska ir pipirais.
  3. Vištieną dubenyje užpilkite marinatu, išmaišykite, kad juo pasidengtų kiekvienas gabalėlis.
  4. Viską palaikykite šaldytuve bent valandą.
  5. Kepkite lauko kepsninėje. (Vištiena iškepa greitai ir svarbu nuo jos nenuleisti akių, kad neperkeptų ir neprarastų sultingumo)




Guacamole

1 sunokęs avokadas
1 pomidoras
4-5 šaukštai grietinės (galima pakeisti natūraliu jogurtu)
kelios šakelės šviežios kalendros
pusės laimo sultys
druska

  1. Visus produktus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir sutrinkite.
arba

  1. Šakute su grietine ir laimo sultimis sutrinkite avokadą.
  2. Smulkiai sukapokite kalendrą ir smulkiai supjaustykite pomidorą.
  3. Viską sumaišykite ir pasūdykite.





  • Šįkart vištieną kepiau ne ant metalinių, bet medinių iešmelių. Jei taip darysite ir jūs - prieš tai išmirkykite juos vandenyje. Antraip nuo žarijų kaitros jie visiškai sudegs ir pajuos.
  • Meksikiečiai į guacamole įmaišo ir smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno ar aitriosios paprikos. Mano variantas - lengvas ir gaivus, be jokio aštrumėlio.
  • Guacamolei sutrinkite sunokusį avokadą. Jei parduotuvėje nusipirkote jį kietą kaip akmenį (taip dažniausiai ir būna), palaikykite jį kambario temperatūroje - per dvi tris dienas jis sunoks ir suminkštės.
  • Šįkart guacamole man pasitarnavo kaip atgaivinantis pagardas prie kepsnių. Kitais atvejais jį galite patiekti kaip užkandį kartu su tortilijų traškučiais, kitomis daržovėmis ar netgi kaip užtepą skrudintai duonai per pusryčius.
  • Jei apelsinų sulčių marinato liks, juo galite vištieną lengvai apšlakstyti kepimo pabaigoje.





Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai