Bandelės su šokoladu ir lėtapėdiški rudens sekmadieniai

  Tą sekmadienio rytą į kambarį tyliai įsliūkina katė. Ji ima žaisti su ant lovos krašto išsidraikiusiomis mano plaukų sruogomis ir taip išvaiko visus miegus. Pramerkiu akis ir išsigąstu: "O velnias! Nesuskambėjo žadintuvas! Pramiegojau! Vėluoju į darbą!" Tačiau netrukus prisimenu, kad šis rytas ir visa diena priklauso tik man ir mano lėtapėdei tinginystei. Atsikvepiu.



 Leidžiu sau neskubėti. Mėgaujuosi kiekviena akimirka, po miego bundančiais pojūčiais, sekmadienio ramybe. Su kvepiančio cappuccino puodeliu prieinu prie lango ir stebiu, kaip su maišeliais iš turgaus jau grįžta močiutės, kaip šunį vedžioja nuo šalčio susigūžęs kaimynas, kaip begėdiškai lapas po lapo apsinuogina spalio medžiai. 



Telefone imu ieškoti tūkstančius kartų rinkto numerio. Paskambinu, beširdiškai pažadinu, paklausiu ar važiuojam. Išgirstu mieguistą "taip" ir padėjusi ragelį imu ieškoti savo šilto margo šaliko ir fotoaparato. Po gero pusvalandžio išvažiuojam medžioti paskutinių rudens spalvų.




  Važiuojam Rojaus keliu (tai ne metafora - taip vadinamas kelias Jurbarko krašte). Kairėje - Nemunas, dešinėje - eilės it akvarele nulietų medžių, pilys, dvarai, seni trobesiai, besivaidijantys kaimynai, prie būdos pririšti skalijantys šunys.


  Vis sustojam, vaikštinėjam ir kalbam - nereikia niekur skubėti. Esam tik mes ir rudens begalybė, kuri čeža po kojomis, gelsta virš galvų ir sutelpa tarp susikibusių delnų. Kelis lapus uždarau skaitmeninių kadrų dėžutėse - nusprendžiu šį lėtapėdišką spalio sekmadienį dar pasilaikyti...




  Nuostabių bandelių su šokoladu receptas, kuriuo šįkart dalinuosi, yra skirtas tingiems, lėtapėdiškiems savaitgalio rytams. Kai galima lėtai išsiropšti iš patalų, pašauti iš vakaro pasiruoštas bandeles į orkaitę, pasidaryti puodą gardžios kavos ir mėgautis virtuvėje pasklidusiu šokolado kvapu. 
  Tada išsitraukti šiltutes, į rožytes panašias bandeles ir jomis gardžiuotis vartant spaudą, prie stalo sėdint su šeima ar grįžus atgal į lovą, kur tarp antklodės klosčių savavališkai įsitaisė visuomet sekmadieniškai nusiteikusi jūsų katė.



Bandelės su šokoladu

Tešlai:
120 ml pieno
50 g cukraus
7 g sausų mielių
1 kambario temperatūros kiaušinis
250 g miltų + gera sauja pabarstyti stalviršį tešlos kočiojimui
45 g  minkšto, kambario temperatūros sviesto + truputis keksiukų skardelei patepti
pusė arb. šaukštelio druskos

Šokoladiniam įdarui:
45 g kambario temperatūros sviesto
2-3 valg. šaukštai cukraus (galima ir visai nedėti, jei šokoladas saldus)
200-225 g juodojo šokolado
0,5 arb. šaukštelio cinamono (nebūtina)
žiupsnis druskos

  1. Pašidykite pieną su žiupsneliu cukraus. Jis turi būti karštas, bet ne toks, kad būtų neįmanoma priliesti pirštu. Užbarstykite mieles ir leiskite pastovėti 5 -7 minutes.
  2. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su likusiu cukrumi ir po truputį įmaišykite pastovėjusias mieles su pienu.
  3. Miltus sumaišykite su pienu. Plakdami maišytuvu (geriausia su duonai maišyti skirtais  spiralės formos antgaliais) po truputį pilkite pieno ir kiaušinių mišinį.
  4. Leiskite viskam susimaišyti ir dar lėtai pamaišykite tešlą 8-10 min.
  5. Tešlą (bus lipni ir tąsi - neišsigąskite) sudėkite į dubenį, lengvai pateptą sviestu. Uždenkite rankšluosčiu ar plastikine plėvele ir leiskite valandą pakilti. Tešlos tūris turi padvigubėti.
  6. Paruoškite įdarą. Jei turite virtuvinį kombainą - sudėkite šokoladą, cukrų, cinamoną ir druską ir gerai viską susmulkinkite (dalis šokolado tegul virsta miltukais, kita - mažais gabalėliais). Tuomet sudėkite sviestą ir viską sumaišykite.  Jei kombaino neturite, tuomet peiliu kuo smulkiau sukapokite sviestą ir po truputį sumaišykite su kitais ingredientais. Turi išeiti vientisa, lipni masė su šokolado gabaėliais.
  7. Kai tešla pakils, išverskite ją ant miltuoto stalviršio, švelniai delnais paspauskite ir palikite dar 5min. pastovėti.
  8. Tuomet miltuotu kočėlu iškočiokite tešlą į didelį stačiakampį (jei limpa - vis pabarstykite miltais, bet nepadauginkite). Padarykite stačiakampį kiek galima ilgesnį - bandelėse matysi daug labiau suvyniota spiralė.
  9. Ant tešlos tolygiai paskirstykite šokoladinį įdarą ir suvyniokite tešlą į ritinėlį pradėdami sukti vieną trumpesnę stačiakampio kraštinę ir vyniodami iki kitos.
  10. Ritinį supjaustykite 2,5-3 cm storio griežinėliais ir juos sudėkite į sviestu išteptas keksiukų formeles. Palikykite dar 30 min. kambario temperatūroje, kad tešla dar labiau pasipūstų.
  11. Jei kepsite kitą dieną - dėkite paruoštas bandeles į šaldytuvą uždengę maistine plėvele ir kitą rytą šaukite tiesiai į orkaitę. Jei valgysite jau dabar - skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15min.

  • Iš nurodyto kiekio išeis apie 12 bandelių.
  • Prieš kepant galima patepti kiaušinio plakiniu. Taip pat galima iškepusias bandeles patepti puodelyje su šlakeliu vandens pašildytu abrikosu džemu - labai gražiai blizgės.
  • Sviestu patepti siūlau ne tik keksiukų skardelės įdubimus, bet ir plotą virš jų, kad pakilusi tešla ar ištirpęs šokoladas taip neprikibtų.
  • Galite bandeles kepti ir sudėtas viena šalia kitos apvalioje skardoje. Kepdamos jos išsiplės į šonus ir taps iš atskirų segmentų sudarytu pyragu.
  • Bandelių kepti tiesiog išdėliotas ant skardos nebandžiau, nes pabijojau, kad visas šokoladinis įdaras ims ir išbėgs. (Jei pabandysit - praneškit, kaip pasisekė!)
  • Receptą pakuždėjo mano labai mylimas tinklaraštis The Smitten Kitchen. Šią vasarą pagaliau pavyko įsigyti ir autorės receptų knygą, kurią karts nuo karto dabar paskaitau it kokį romaną. 




Komentarai

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai