Juodosios arbatos keksiukai su citrininiu kremu

  Kai po poros mėnesių tylos vėl praskleidžiu Virtuvės teatro uždangą, jaučiuosi lyg rašydama senam geram draugui, su kuriuo gali nesimatyti ilgą laiką, bet, kai susitinki, atrodo, kad nė nebuvot išsiskyrę. Labai gera vėl rašyti, gaminti ir fotografuoti, tačiau dar geriau yra žinoti, kad kažkas tavęs grįžtant laukė. 
  Pažadu, kad nuo šiol Virtuvės teatre spektakliai vyks dažniau. Per tuos mėnesius gerokai papildžiau savo kulinarinių knygų lentyną, prikaupiau daug naujų idėjų ir susirinkau įkvėpimą, kurį paskutiniu metu buvau kažkur išbarsčiusi. 
  Dabar nekantrauju viskuo pasidalinti, pradedant nuo nuostabių keksiukų, kuriuos įkvėpė šimtmečius gyvuojantis skonio derinys - juodoji arbata su citrina.



 Legenda pasakoja, kad pirmasis į juodosios arbatos puodelį įdėti griežinėlį citrinos sugalvojo britų Karališkojo laivyno admirolas Horacijus Nelsonas. Arbata su citrina jis girdė savo jūreivius, kad jų nepultų ligos, o šiltas citrinos skonis audringoje jūroje jiems primintų saulėtas dienas ir pakeltų nuotaiką.
 Netrukus Jungtinėje Karalystėje citrusinių vaisių ir juodosios arbatos skonių derinys tapo labai populiarus. XIX a. trečiajame dešimtmetyje imta pardavinėti ir visiems gerai žinomą, bergamočių aliejumi aromatizuotą  „Earl Grey“. 
  Šis arbatos mišinys dabar dažnai naudojamas ne tik nuostabiai arbatai ruošti, bet ir kaip prieskonis. Juo gardinami kepiniai, ledai ir padažai mėsai. 


   Kepinius su juodąja arbata nusprendžiau išbandyti ir aš. Norėjau atkurti skonių derinį, kurį sukuria juodoji arbata pagardinta citrina. Tam tinkamiausi man pasirodė keksiukai: iškepiau arbatos skonio pyragėlius ir pagardinau juos citrininiu maskarponės kremu. 
  Šie maži kepinukai ne tik iš tiesų priminė klasikinį gėrimą, bet ir buvo geriausi, kokius man apskritai yra tekę iškepti. Užmaišyta tešla buvo puri, o iškepę pyragėliai legvi ir, laiku ištraukti iš orkaitės, išlaikė savo drėgmę. 
   Kadangi nesu didelė sviestinio kremo gerbėja, savąjį dariau iš maskarponės ir grietinėlės. Nebuvo nei per riebu, nei per saldu ir puikiai atsiskleidė citrina.


 Visų svarbiausia - keksiukams naudoti kuo geresnę juodąją arbatą. Jos vaidmuo čia yra pats svarbiausiais.
  Saviesiems naudojau labai kokybišką „Earl Grey“. Ją pirkau Londono „Fortnum & Mason" parduotuvėje, kuri jau daugiau nei 150 metų tiekia maisto produktus Jungtinės Karalystės karališkajai šeimai. Gal todėl ir keksiukai išėjo labai britiški ir labai karališki.


Juodosios arbatos keksiukai su citrinų kremu

Tešlai:

3-4 arb. šaukšteliai juodosios arbatos lapelių
250 ml pieno
150 g cukraus pudros
125 g minkšto (kambario temperatūros) sviesto
2 kambario temperatūros kiaušiniai
1 valg. šaukštas medaus (jei kietas - truputį pašildykite)
350 g miltų
1, 5 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:

250 g maskarponės sūrio
100g plakamosios grietinėlės (35 proc.)
5 valg. šaukštai cukraus pudros
1  citrinos nutarkuota žievelė

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į keksiukų skardelę sudėkite popierėlius.
  2. Prikaistuvyje į pieną suberkite arbatos lapelius ir nuolat mašydami pašildykite kol beveik virs. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti su visais arbatos lapeliais, kad pienas prisigertų daugiau arbatos skonio.
  3. Atvėsusį nukoškite, bet tegul bent trečdalis ar pusė lapelių lieka piene. Juos kartu su skysčiu vėliau supilsite į tešlą.
  4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
  5. Sviestą elektriniu plakikliu, įjungę didžiausią greitį, išplakite iki purumo kartu su cukraus pudra.
  6. Po vieną įmuškite kiaušinius ir plakite, kol gerai išsimaišys.
  7. Sumažinę plakiklio greitį iki mažiausio, į sviesto ir kiaušinių masę sudėkite medų ir 1/3 miltų, gerai išmaišykite.
  8. Tada supilkite pusę pieno su arbatžolėmis ir dar vieną trečdalį miltų ir vėl gerai išplakite. Išplakę, supilkite likusį pieną ir likusius miltus ir vėl plakite tol, kol tešla bus vientisa.
  9. Tešlą sudėkite į popieriukais ištiesta keksiukų formeles, užpildydami 2/3 jų.
  10. Kepkite 15-20 min., kol jie gražiai paruduos, o įkišus dantų krapštuką, ištrauktas jis bus švarus.
  11. Ištraukus iš orkaitės, leiskite pyragėliams atvėsti 10 min. ir tada ištraukite iš duobučių ir leiskite toliau vėsti ant grotelių ar lėkštės.
  12. Kremui dubenyje išplakite maskarponę su grietinėle ir cukraus pudra. Plakite tol, kol išeis standi masė. Tuomet įmaišykite sutarkuotas citrinos žieveles.
  13. Visiškai atvėsusius keksiukus aptepkite kremu.


  • Recepte nurodyta miltus ir pieną pilti dalimis, vieną po kito. Tikrai verta viską padaryti nurodyta seka ir nesupilti produktų iš karto. Tokiu būdu viskas gerai išsimaišys, tešla bus vientisa ir turės daug oro.
  • Tešla išeis lengva, puri ir nesmarkiai krestelėjus nuslys nuo šaukšto. 
  • Neišsigąskite, kad nurodžiau palikti dalį arbatžolių tešloje. Valgant lapelių nesijaučia, tekstūros jie nepakeičia, tik duoda stipresnį arbatos skonį.
  • Citrininį maskarponės kremą man gražiausia užtepti ant keksiuko sviestiniu peiliu. Tačiau, jei norisi kažko įmantriau, galite pasinaudoti konditeriniu švirkštu. Tik šiukštu neskubėkite - palaukite kol keksiukai visiškai atvės.
  • Aš savųjų keksiukų viršūnėles papuošiau tarkuota citrinos žievele. Čia taip pat tiktų cukatos ar bet kokie cukriniai konditeriniai pabarstukai.
  • Savo tešlos receptą adaptavau pagal tą, kurį radau Raspberri Cupcakes

Komentarai

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai