Mousse au chocolat - be streso ir kiaušinių

  Darbų, norų ir idėjų daug, o laiko mažai? Šįmet Valentino dienai susitarėte vietoj pirktinių dovanų vienas kitam ką nors padaryti patys? O gal mylimajam ar mylimajai norisi paruošti kažką skanaus, tačiau nenorite pervargti ir nesijaučiate virtuvėje labai drąsiai?

 Nesijaudinkite, nepanikuokite, tokioje situacijoje yra buvę visi. Ir nesvarbu, Valentino diena, netikėtai užgriuvę svečiai ar saldumynų badas - visuomet praverčia žinoti paprastų receptų, kurie gali išgelbėti.

 Štai kad ir ši prancūziško deserto mousse au chocolat versija. Ingredientų mažai, sugadinti ir suklysti praktiškai neįmanoma, o rezultatas išties įspūdingas. Jokio streso, jokios panikos, jokių ašarų ar dūžtančių lėkščių virtuvėje - tik komplimentai ir užtęsti "mmmm...".




  Šį receptą išmokau iš savo sužadėtinio, o šis jį sužinojo internete pažiūrėjęs Nigellos Lawson laidą. Per mano gimtadienį pagaminęs šį mousse au chocolat jis liepė atspėti, koks slaptas ingredientas čia paslėptas ir aš nieku gyvu neįtariau, kad tai gali būti zefyrai.

  Šiuose putėsiuose jie puikiai pavaduoja kiaušinius. Įprastai į desertą maišoma žalių kiaušinių masė suteikia reikalingą purumą, o šiuo atveju tai padaro zefyrai. 

  Pažįstu ne vieną žmogų, kuriam nugara pašiurpsta vien nuo minties, kad deserte bus termiškai neapdorotų kiaušinių. Be to, tokių desertų valgyti nepatartina ir mažiesiems, todėl zefyrai šiuo atveju bus išties neblogas išsigelbėjimas.

  Be to, šie putėsiai sustings greitai - vos per kelias valandas. Tad nereiks per naktį vartytis lovoje ir kankintis svajojant apie šaldytuve sudėtus puraus šokoladinio kremo indelius, kuriuos bus galima valgyti tik kitą rytą.





Mousse au chocolat (be kiaušinių)

150 g "amerikietiškų" zefyriukų (mažiukų arba didesnių, supjaustytų į kelias dalis)
50 g sviesto
250 g juodojo šokolado
60 ml karšto vandens
280 ml riebios plakamosios grietinėlės
1 v.š. cukraus pudros

  1. Šokoladą stambiai sukapokite peiliu, kubeliais supjaustykite sviestą. Jei reikia, pasmulkinkite ir zefyrus.
  2. Į puodą storu dugnu sudėkite sviestą, šokoladą, zefyrus ir įpilkite karšto vandens.
  3. Kaitinkite masę ant nedidelės ugnies vis pamaišydami, kad neprikibtų prie puodo sienelių. Zefyriukai ims lydytis ir taps tąsūs, laukite, kol jie visiškai ištirps ir masė taps vientisa. Tuomet nukelkite nuo ugnies ir palikite praaušti.
  4. Kol masė vėsta, suplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standumo.
  5. Po truputį, atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę į šokolado masę.
  6. Supilstykite į indelius ir įdėkite 2-3 val. į šaldytuvą sustingti. Jei turite laiko - per naktį.





  • Putėsius esu dariusi tik su "amerikietiškais" zefyrais, kurių galima rasti beveik kiekviename prekybos centre. Nesu tikra ar lietuviški apvalūs dideli zefyrai suteiktų masei tiek oro ir taip gerai tirptų. Bet jei pamėginsite gaminti su jais - labai lauksiu atsiliepimų.
  • Nuo zefyrų dydžio priklauso jų tirpimo laikas. Jei naudosite mažus - galite dėl nieko nesirūpinti. Jei didelius - nepamirškite perpjauti į kelias dalis.
  • Visas skonis, be jokių abejonių, priklauso nuo šokolado. Pasirinkite kuo geresnį su kuo daugiau procentų kakavos. 
  • Supilstykite masę į sufle indelius, martinio ar kitokias taures, espresso puodelius. 
  • Jei paruošta masė atrodys ne tokia puri ir pilna oro, kaip tikėjotės - neskubėkite nusiminti. Putėsiams vėstant ir stingstant oro burbuliukų atsiras. Kaip jau sakiau - šis mousse au chocolat receptas negali nepavykti.


Komentarai

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai