Cukinijų ir žaliųjų žirnelių sriuba – neprėskas kvietimas pavasariui

Kovo orų repertuaras nedžiugina. Ypač jeigu jau labai nekantriai lauki pavasario. Lyja vėl ir vėl. O jei ir šviečia saulė, šaltis ryte tebesugeba skaudžiai įžnybti per plonesnes pėdkelnes, kurias, vaizduodama atėjusį pavasarį, prisiderini prie suknelės.


Jau norisi ilgų pasivaikščiojimų senamiestyje ar paupyje prieš pat miegą, kai šilta, malonu ir galva palengvėja. Norisi sėdėti lauko kavinėse. Norisi lengvų batelių ir plazdančių suknelių. Ir ypač šviežios, gaivios, tiesiog pulsuojančios žalios spalvos už lango.

Bent jau lėkštėje ją galima lengvai sukurti visus metus. Tad tuo ir guodžiausi. Viriau trintą cukinijų ir žaliųjų žirnelių sriubą. Iš tiesų ji ypač tiktų brandžios vasaros laikui, kai nežinai, kaip atremti cukinijų bombardavimą. Bet tinka ir kovo mėnesiui, kai akis ilgisi spalvų – juk parduotuvėse cukinijų galima nusipirkti ištisus metus.

Mano patirtis su sriubomis, kuriose cukinijos atlieka pagrindinį vaidmenį, ganėtinai nuviliančios. Tačiau ši sriuba, kurią gaminau pagal Ottolenghi (o, kaip aš jį dievinu!!!) receptą, nepanaši į jokią kitą. Jos skonis daugiasluoksnis – iš pradžių pajauti rūgštelę, tada fetos sūrstelėjimą ir viską švelniai užglosto žirnelių ir cukinijų švelnumas.

Susiraskite didžiausią savo puodą virtuvėje, nes sriubos išeis nemažai. Bet tiek ir reikia, kad prisikviestum pavasarį.


Cukinijų ir žaliųjų žirnelių sriuba

1-1,3 kg cukinijų
500 g šaldytų žirnelių
5-6 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
1 litras daržovių arba vištienos sultinio
ryšelis šviežių bazilikų
česnako galvelė
citrinos žievelės
fetos sūrio

  1. Cukiniją supjaustykite stambiai, 3 cm pločio pusžiedžiais. Česnako skilteles nulupkite, bet nepjaustykite.
  2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, nuolat maišydami apkepkite česnako skilteles, kol jos taps auksinės spalvos.
  3. Sudėkite cukinijas, maišydami apkepkite kol ims gelsti – apie 5 minutes.
  4. Į puodą supilkite sultinį ir dar pusę litro vandens. Palaukite, kol užvirs, ir ant vidutinės ugnies virkite 7 min.
  5. Suberkite šaldytus žirnelius ir šviežius bazilikus. Minutėlę dar pamaišykite sriubą, išmaišę nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite maisto smulkintuvu.
  6. Patiekite apibarstę feta, smulkiai tarkuota citrinos žievele ir pašlakstę ypač tyru alyvuogių aliejumi. 

  • Nepatingėkite smulkiai patarkuoti citrinos žievelės. Ji čia nepaprastai tinka ir suteikia ypatingą aromatą.
  • Galite pašlakstyti sriubą ne tik alyvuogių aliejumi, bet ir šiek tiek citrinos sulčių, jei norite didesnės rūgštelės.
  • Tik neišsigąskite, kad reikia naudoti visą česnako galvą: pirmiausia gerai apkepintos, o tada šiltai pakunkuliavusios skiltys bus saldžios ir suteiks sriubai reikalingos gelmės.

Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai