Rudeniška obuolių ir pastarnokų sriuba



Mano spalio rytai prasideda klaidžiojant rūke ir drėgnų lapų begalybėje. Mažoji mūsų šunytė dabar bando paridenti visas giles, kaštonus ir kankorėžius, o kartais atsisėdusi ir susimąsčiusi stebi, kaip nuo medžių krenta lapai.

  Jeigu ne Tūta, nebūtų tiek progų pamatyti, koks gražus ruduo, ramiai susidėlioti galvoje dienos planus ar vakare pravėdinti galvą ir atsipalaiduoti vaikštant po Vilnių. Nebūtų tiek pasivaikščiojimų ir tiek naujų atradimų tose vietose, pro kurias kasdien einu jau daug metų. Todėl kartais nežinau, ar aš mokau šitą mažą ir labai gudrią šunytę, ar ji mane. Kad ir kaip bebūtų, vyro dėka, nuo šio pavasario turiu nuostabią bendražygę.

  Štai kad ir dabar: rašau šį įrašą grįžusi iš ilgo pasivaikščiojimo po Vingio parką - trise išmaišėm jį skersai išilgai. Vedžiodami Tūtą išsikalbėjom viską, ko nespėjom papasakoti vienas kitam per akimirksniu prašuoliuojančią savaitę.



  Ir kaip gera po to buvo grįžti namo. Šaltuoju metų laiku jie būna jaukiausi: pravėrus duris iškart užplūsta šiluma, pažįstami kvapai. O po ilgo pasivaikščiojimo visai negraužia sąžinė, jei likusią dalį vakaro praleidi skaitydama knygas susirangiusi fotelyje ir pasislėpusi vilnonio pledo tvirtovėje (atrodo maždaug taip).

  Dabar mūsų namai namučiai - kaip ir kiekvienais metais tokiu laiku - kvepia obuoliais. Parvežtais iš sodybos Anykščiuose. Ten vaismedžių sode auga obelys, kurias dar mažas su savo tėčiu ir broliais sodino mano senelis. Obuoliai rudenį tradiciškai keliauja į kvapnius pyragus, tačiau karts nuo karto pabandau kažkokį nesaldų patiekalą su šiais vaisiais.

  Šįkart - labai švelnią trintą sriubą su pastarnokais, kur obuolių rūgštelė atsveria pastarnoko saldumą. Nesitikėjau, kad išeis tokia jauki rudeniška sriuba, kuri sušildo lyg pūkinė antklodė - iki pirštų galiukų.

Šildanti pastarnokų ir obuolių sriuba

25 g sviesto
2 vidutinio dydžio svogūnai
2 česnako skiltelės
600 g pastarnokų
600 g obuolių (rūgštesnių)
1 litras daržovių/ vištienos sultinio
150 ml pieno
druskos, pipirų

1. Pasiruoškite daržoves: svogūną smulkiai supjaustykite, sukapokite česnaką, supjaustykite maždaug 2 cm kubeliais pastarnokus ir didesniais gabalėliais obuolius. 

2. Ištirpinkite sviestą dideliame puode storu dugnu. Pakepinkite svogūnus su pastarnokais, kol svogūnai suminkštės.

3. Sumeskite į puodą česnaką ir obuolius, pakepkite apie dvi minutes, vis pamaišydami.

4. Užpilkite sultiniu ir leiskite užvirti. Sumažinkite ugnį ir pavirkite, kol pastarnokai taps minkšti.

5. Nukelkite puodą nuo kaitros, dėkite druskos ir pipirų. Viską sutrinkite iki vientisos tyrės maisto smulkintuvu.

6. Įmaišykite pieną. Paragaukite, ar netrūksta druskos ar pipirų.






  • Sriubą galima patiekti su duonos skrebučiais, kepintomis moliūgų sėklomis, kmynais ar kedrinėmis pinijomis. Gerai tinka ir šlakelis alyvuogių aliejaus.
  • Pastarnokus galite pakeisti saliero šaknimi - bus ne mažiau skanu. Obuoliai ir šakniniai salierai taip pat gerai dera kartu.
  • Recepto idėja – pagal britų numylėtų the Hairy Bikers originalą. Jei nesate girdėję apie šiuos du augalotus ir labai smagius vyrukus – siūlau susipažinti.

Komentarai

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai