Moliūgų pasakos arba amerikietiškas moliūgų pyragas


  Nežinau labiau optimistiškos daržovės, nei moliūgas. Nors prasideda rudens lietūs ir vasara pasilieka tik nuotraukose, jis vis dar švyti saulėtomis spalvomis ir viduje saugo praėjusių mėnesių saldumą ir kvapus. Matydama moliūgą iškart imu įsivaizduoti šildančią, kvapnią sriubą ar gintaro spalvos moliūgienės stiklainėlį, namų šilumą ir jaukumą… Moliūgas tampa pažadu kažko gražaus ir gero. Be to, juk pamenat, kokia daržovė pavirto į nuostabią  karietą “Pelenėje”! 

  Svarbiausia - viltis sudėti į tikrai gerą moliūgą. (Šitą sakinį ne tik moliūgui galima pritaikyti!) Yra keli dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį perkant jį neprapjautą. Moliūgų dydžių pasirinkimas beribis: nuo mažųjų neūžaugų iki tokių, kuriuose aš galėčiau įsirengti skandinaviško stiliaus būstą. Tačiau, jei vis dėlto norite iš moliūgo kažką pagaminti, rinkitės vidutinio dydžio daržovę, kurią galėsite be vargo parsinešti namo. Didesnieji būna priauginę daug sėklų ir turi mažiau minkštimo. Jo forma neturi būti iškraipyta, o ant žievės neturi būti dėmių ar jaustis minkštų vietų. Jei išsirinktas moliūgas atitinka visus kriterijus – jau galima pradėti galvoti, ką iš jo pagaminti...






  Šį kartą mano moliūgas virto į rudenišką pyragą. Šio, dar XVII a. atsiradusio, deserto variacijas pamatysite ant amerikiečių stalo Padėkos dieną. Trapios tešlos pagrindo ir švelnios tekstūros moliūgo įdaro derinys labai primena sūrio pyragą. Tačiau įdomiausią vaidmenį čia atlieka tradiciniai moliūgo pyrago prieskoniai – cinamonas, gvazdikėliai ir imbieras. Savąjį receptą sudėjau iš dviejų knygų: tešla iš senos, dar 1994m. išleistos, knygos “Prancūzų virtuvė”, o tradicinį įdarą pasufleravo patikimoji Martha Stewart

Lauksiu įspūdžių!

Amerikietiškas moliūgų pyragas

Trapiai tešlai
250g miltų
125g šalto sviesto 
1/3 stikl. šalto vandens
1 šaukštas aliejaus

Įdarui
370ml moliūgų tyrės
1 skardinė saldinto sutirštinto pieno
2 kiaušiniai
1 šaukštas kukurūzų krakmolo
1 arb. šaukštelis malto cinamono
1 arb. šaukštelis malto imbiero
1/8 arb. šaukštelis maltų gvazdikėlių

  1. Tešlai sviestą sukapokite, suberkite miltus, druską ir supilkite aliejų. Lengvai suminkykite pirštų galais.
  2. Supilkite vandenį ir greitai suminkykite tešlą. Suvolioję į rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą atšalti 1 val.
  3. Išėmę tešlą iškočiokite ant vos miltuoto paviršiaus ir atsargiai įtieskite į apvalią skardą. Įdėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Atšalusios tešlos dugną subadykite šakute. Ant viršaus patieskite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite žirnių/pupelių, kad kepant išlaikytų formą ir dugnas nepakiltų. Taip paruoštą pyrago pagrindą kepkite 15min, tuomet išimkite popierių su pupelėmis ir pakepkite dar 10min.
  5. Paruoškite įdarą. Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, kiaušinius, kukurūzų krakmolą ir prieskonius. Supilkite sutirštintą pieną ir gerai išmaišykite. (Lengvai apsieisite be maišytuvo pagalbos)
  6. Supilkite įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite tol, kol pyrago kraštai bus sutvirtėję, o vidus dar drebantis. (Priklausys nuo įdaro tūrio. Manasis 25 cm skersmens skardoje kepė apie 20min)

Moliūgų tyrę pasigaminsite greitai ir paprastai, jei moliūgą supjaustysite riekutėmis, sudėsite į skardą žievele žemyn, įpilsite šiek tiek vandens, iškepsite orkaitėje iki minkštumo ir atskyrę žieveles sutrinsite elektriniu trintuvu ar per sietelį.

Trapiai tešlai imkite kuo šaltesnius produktus  ir ilgai neminkykite. Ji išsaugos traškumą  ir tinkamą tekstūrą iškepusi.


Savo pyrago kraštelius dekoravau specialiu spaustuku išspaudusi iš tešlos lapukus ir prilipdžiusi juos paplaktu kiaušinio tryniu. Tačiau labai puikiai atrodo ir truputį parantytas ar lygus pyrago kraštas, jei nei laiko, nei ūpo krapštytis nėra.

Jei liks įdaro, ištepkite keramikinius sufle indelius sviestu, supilkite masę ir išsikepkite mažyčius minkštus pyragėlius.




Komentarai

  1. Gal kokią dietinę versiją tokio pyrago? Tokios kol kas niekada neradau :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dietinės versijos kepti nebandžiau, bet įsivaizduoju kelis dalykus, kuriuos galima pakeisti.
      Pirmiausiai, galima modifikuoti tešlos pagrindą ir vietoj trapios tešlos naudoti mažiau riebią avižinę (avižos, miltai, lydytas sviestas ir medus; galima pridėti maltų riešutų).
      Antra, įdarui palengvinti galima pakeisti moliūgų ir kondensuoto pieno santykį pastarojo dedant mažiau. Pieną galima rinktis nesaldintą ir naudoti rudąjį cukrų ar agavų sirupą saldumui išgauti.
      Galiausiai, kaip jau minėjau įraše, galima kepti pyrago įdarą sufle indeliuose. Atsisakysite tešlos, bet pagrindinis skonis liks.

      Panaikinti
  2. Teks išbandyti ir man šį pyragą, nes atradau moliūgus ir negaliu atsidžiaugti, atsistebėti, kokie gardūs visi kepiniai su moliūgais!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Sekite tinklaraštį Facebook

Populiarūs įrašai